De levenslange veroordeling van Elvis K. voor de moord op politicus Helmin Wiels uit Curaçao, blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Wiels werd op 5 mei 2013 doodgeschoten op het strand van Marie Pampoen. Hij was leider van de toen grootste politieke partij, Pueblo Soberano (Souverein Volk).

Elvis K. kreeg zijn levenslange straf eind augustus 2014 van de rechtbank in Willemstad, ook nog voor twee andere moorden. Het gerechtshof bevestigde dat vonnis later. K. ging tegen die uitspraak in cassatie.

K. had aangevoerd dat als hij voor het ondergaan van zijn levenslange straf aan Nederland wordt overgedragen, hij geen uitzicht meer heeft om nog ooit vrij te komen. Dat zou in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Volgens het hof en de Hoge Raad staat hem echter niets in de weg om in Nederland later om nieuwe beoordeling van zijn zaak te vragen. Elvis K. werd naar Nederland overgebracht, omdat zijn veiligheid in de gevangenis op Curaçao niet kon worden gegarandeerd.

Vrijgesproken

Twee andere verdachten, Carlos P. (32) en Dangelo D. (27), werden eerder vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op Wiels. De opdrachtgevers zijn nog niet vervolgd. Minister Nelson Navarro stelde vorige maand dat het OM zicht heeft op deze verdachten.

Wiels stond bekend als strijder voor onafhankelijkheid van het eiland en maakte een vuist tegen corruptie. De politicus gold ook als controversieel en had veel tegenstanders. Hij werd beveiligd maar was op het moment van de moord in zijn eentje op pad.