De Franse inlichtingendiensten moeten grondig hervormen om terroristische aanslagen in Frankrijk beter te kunnen voorkomen. Dat staat in een rapport van de parlementaire enquêtecommissie dat dinsdag is gepresenteerd.

Dat meldt de Franse krant Le Monde.

Het belangrijkste advies is de samenvoeging van enkele veiligheidsdiensten in een enkele organisatie die direct verantwoordelijkheid moet afleggen aan Franse premier.

De voorzitter van de commissie Georges Fenech, vindt dat Frankrijk een voorbeeld moet nemen aan de Amerikaanse anti-terreurorganisatie (NCTC).  

Dit moet er voor zorgen dat de communicatie beter verloopt. Als voorbeeld wordt het in de gaten houden van Said Kouachi genoemd. Een van broers die verantwoordelijk was voor de aanslag op de redactie van het satirisch weekblad Charlie Hebdo. Hij werd gevolgd door de veiligheidsdiensten, maar toen hij naar Reims verhuisde stopte dit.

Na de aanslagen in Parijs kwam er kritiek op de veiligheidsdiensten in Frankrijk. Veel van de daders waren bekend bij de inlichtingendiensten, maar konden toch toeslaan.

Abdeslam

België werd verweten te hebben verzuimd Frankrijk door te geven dat Abdeslam, het enige overlevende vermoedelijke lid van de terreurcel achter de aanslagen in Parijs, was geradicaliseerd.

De Franse politie hield Abdeslam enkele uren na de aanslagen bij de Belgische grens staande, maar was niet op de hoogte van zijn jihadistische overtuigingen en activiteiten. Ze liet hem daarom weer gaan.

Noodtoestand

De commissie ging ook in op de noodtoestand in Frankrijk die van kracht is sinds de aanslagen in Parijs op 13 november. Zij vragen zich af in hoeverre dit bijdraagt aan de veiligheid van het land.

Bij de aanslagen in Parijs kwamen 130 mensen om het leven. Bij de aanval op Charlie Hebdo in januari vorig jaar vielen twaalf doden.