In het gebied rond de luchthaven van de Iraakse stad Bagdad hebben zich maandagavond zeker dertig explosies voorgedaan. De projectielen werden afgeschoten richting een kamp voor Iraanse dissidenten naast het vliegveld.

Veertig mensen in het kamp zijn gewond geraakt, aldus een woordvoerder van het kamp.

Ook zijn verschillende caravans waarin de dissidenten wonen geraakt. Een aantal stonden in brand. Ook sloegen de projectielen grote kraters. Het is niet duidelijk of er ook gebouwen op de luchthaven zijn geraakt.

Het kamp werd in oktober 2015 ook al belaagd met mortieren.

Video: Tientallen explosies bij luchthaven Bagdad

Volksmoedjahedien

De dissidenten maken deel uit van de Iraanse Volksmoedjahedien (PMOI). De organisatie steunde de voormalige Iraakse president Saddam Hoessein tijdens de oorlog tussen Iran en Irak in de jaren tachtig. Hoessein voorzag de PMOI toen ook van wapens.

Na de val van Hoessein in 2003 werd het moedjahedienleger ontwapend en onder internationaal toezicht gesteld. De organisatie, die naar schatting nog een paar duizend leden kent, zegt zich nu in te zetten voor een democratisch Iran.

De PMOI stond in veel landen enige tijd op de terreurlijst, maar onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de organisatie hier in de afgelopen jaren vanaf gehaald, tot grote irritatie van Iran.

Aanslagen

Bagdad was afgelopen weekend het doelwit van een aantal aanslagen. Twee bommen ontploften zaterdag na zonsondergang in sjiitisch gebied, waar veel inwoners bijeen waren gekomen vanwege de ramadan. Hierbij kwamen zeker 222 mensen om het leven.

De Iraakse regering heeft vanaf maandag drie dagen rouw afgekondigd. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) eiste de aanslagen op. Niet eerder dit jaar vielen er door een terreuractie in Bagdad zoveel doden.