Saudi-Arabië is een dag voor het einde van de ramadan opgeschrikt door bomaanslagen. Bij de belangrijkste moskee in Medina vond een zelfmoordactie plaats. Hierdoor stierven vier beveiligers.

Dat heeft de Iraakse overheid volgens persbureau AP gemeld. Vijf beveiligers raakten gewond. Ook de zelfmoordterrorist, die zichzelf opblies, kwam om.

Op videobeelden is een brandende auto te zien op de plek waar de aanslagpleger zijn bom tot ontploffing bracht. Op het moment van de aanslag waren in Medina veel moslims bijeen rond de Moskee van de Profeet voor iftar, de maaltijd die moslims nemen na een dag vasten tijdens de ramadan.

De moskee wordt door moslims beschouwd als een van de belangrijkste plaatsen in de islam, omdat Mohammed daar begraven ligt. 

Volgens een verslaggever in het Radio 1-programma Met het oog op morgen lijkt het erop dat de dader de moskee in probeerde te komen. Maar de beveiligers hebben dit vermoedelijk weten te voorkomen.

Video: Aanslagen in Medina en Qatif

Qatif

Eerder op de avond werden explosies gemeld in Jeddah en Qatif, een stad waar in verhouding veel sjiitische moslims wonen in het overwegend soennitische koninkrijk. Hierbij kwamen drie mensen om het leven.

Volgens een ooggetuige van het laatste geval werd een auto tot ontploffing gebracht, eveneens in de buurt van een moskee. Hij zag lichaamsdelen liggen, mogelijk van de pleger van een zelfmoordaanslag.

Geen van de aanslagen zijn nog opgeëist.