Turkije wil samen met Rusland optrekken tegen de groep Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu maandag gezegd.

"Wij zullen samenwerken met iedereen die vecht tegen IS", zei de minister zondag tegen de Turkse staatstelevisie.

"Wij doen dit al een tijd en wij hebben de luchtmachtbasis Incirlik opengesteld voor degenen die aan de actieve strijd tegen IS willen deelnemen", aldus de bewindsman.

Even was er verwarring, omdat Cavusogu leek te suggereren dat Turkije de basis zou willen openstellen voor Russische gevechtsvliegtuigen. Maar de bewindsman sprak die uitleg maandag tegen.

De komst van Russische vliegtuigen zou zorgen kunnen wekken bij NAVO-bondgenoten die al van de Turkse basis gebruikmaken.

Video: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: In60seconds

Aanslag Istanbul

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei maandag dat het uitwisselen van informatie met Turkije de laatste tijd "niet goed heeft gewerkt". De aanslag vorige week op de luchthaven Atatürk bij Istanbul heeft het belang van samenwerking onderstreept, zei hij.

Twee van de drie daders waren Russische staatsburgers en het brein achter de aanslag zou een Tsjetsjeen zijn, berichtten Turkse media.

De betrekkingen tussen NAVO-lid Turkije en Rusland liepen vorig jaar zware schade op nadat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig had neergehaald dat bij het bombarderen van Syrische rebellen het Turkse luchtruim zou hebben geschonden.

Afgelopen week betuigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan spijt hiervoor. Moskou reageerde met de belofte zich te willen inzetten voor het herstel van de relatie.