De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag een omstreden wet getekend waarin vergaande bevoegdheden voor de Russische Nationale Garde zijn vastgelegd. De garde legt alleen verantwoording af aan regeringstop.

De Nationale Garde krijgt bevoegdheden die eerder alleen het ministerie van Binnenlandse Zaken en de geheime dienst FSB hadden, meldt het Russische persbureau TASS zondag.

Zo mogen leden van de garde in mensenmassa's schieten in het geval van een terreuraanval, een gijzeling of als een overheidsgebouw wordt bestormd. Ook mogen de militairen fysiek geweld gebruiken als ze zelf of als andere militairen worden bedreigd.

De Nationale Garde zal worden ingezet voor de bestrijding van terrorisme en georganiseerde misdaad. Ook wordt het team ingezet voor grensbewaking, ordebewaking en het beveiligen van overheidsgebouwen.

Protesten

Voor ordehandhaving bij protesten in Rusland kan de National Garde worden ingezet, zowel in het openbaar als bijvoorbeeld in gevangenissen.

Ook mogen de militairen auto's doorzoeken, mensen om identificatie vragen en mensen vasthouden.

Kritiek

Er is veel kritiek op de nieuwe strijdkracht, die naar schatting uit 350.000 militairen zal bestaan. Zo vinden critici dat de Nationale Garde te veel en te vergaande bevoegdheden heeft.

Ook wordt gevreesd dat het lastig wordt om de militairen ter verantwoording te roepen en dat Rusland afglijdt naar een politiestaat. De Nationale Garde wordt gezien als een privéleger van Poetin dat onrust door de oppositie in de kiem kan smoren.