Het dodental van twee bomaanslagen in Bagdad is zondagmiddag opgelopen tot 130. De meeste slachtoffers, 125, vielen bij de aanslag voor een winkelcentrum in het stadsdistrict Karrada.

De aanslag werd gepleegd met een autobom en is opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het hogere dodental is bevestigd door de Iraakse politie tegenover de BBC.

De bom ging even na middernacht af in het sjiitische gebied waar veel mensen vanwege de ramadan na zonsondergang nog waren.

Door de bom ontstond er grote brand in het winkelgebied. Onder de doden zijn zeker vijftien kinderen. Zeker 160 mensen raakten gewond.

Tweede aanslag

Een tweede bom ging ook kort na middernacht af in de sjiitische buurt Sha'ab. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven en raakten zestien anderen gewond.

De tweede aanslag is nog niet opgeëist, maar volgens de Iraakse politie is het waarschijnlijk dat die ook is gepleegd door terreurbeweging IS.

Premier

Premier Haider al-Abadi bracht zondag een bezoek aan de plek waar de dodelijkste bomaanslag werd gepleegd. Hij werd door mensen in het gebied uitgejouwd.

Omstanders riepen 'dief' en 'hond' naar Abadi, die ervan wordt beschuldigd dat hij de veiligheid in Irak niet serieus neemt. Zo zouden er bij veel checkpoints van het leger nepbommelders worden gebruikt.