Nicolas Sarkozy stopt per direct als voorzitter van de partij Les Republicains, een belangrijke stap die nodig is om zich kandidaat te mogen stellen voor het presidentschap. De oud-president kan daardoor in 2017 opnieuw president van Frankrijk worden.

Sarkozy maakte het nieuws bekend tijdens de partijbijeenkomst.

De Britse krant The Guardian bracht aanvankelijk het nieuws dat Sarkozy zijn kandidatuur had bevestigd. Franse media waren echter minder stellig. Volgens Le Monde zei Sarkozy vooral dat het zijn laatste congres als voorzitter was.

Het aftreden wordt gezien als opmaat voor het presidentschap, officieel "een partijproject'', maar nog te vroeg voor een definitieve conclusie. 

Hollande

Sarkozy was van 2007 tot 2012 president van Frankrijk. In 2012 verloor de Fransman de presidentsverkiezingen van de socialist François Hollande.

De voorverkiezingen in de partij zijn in november, Sarkozy neemt het dan op tegen dertien anderen van de Republikeinen, waaronder zijn grootste concurrent voormalig premier Alain Juppé.

Front National

Ook binnen de Socialistische Partij van Hollande worden voorverkiezingen gehouden. Als Sarkozy en Hollande die weten te winnen, moeten ze het opnemen tegen tegen Marine Le Pen van het Front National tijdens de verkiezingen in 2017.

Sarkozy liet in 2014 al weten dat hij kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen in 2017 wil worden.