De zeven daders van de gijzeling in Dhaka, waardoor zeker 22 mensen omkwamen, zijn allen staatsburgers van Bangladesh. 

Dat meldt CNN zaterdag op basis van informatie van de politie.

De politie verklaarde dat onder de daders vijf militanten zijn die zij eerder had geprobeerd te arresteren. Waardoor dat niet is gelukt, is niet duidelijk. Van de zeven terroristen kwamen er zes om het leven. Een werd gearresteerd toen commando's zaterdag een einde maakten aan de gijzeling.

De premier van Bangladesh, Sheikh Hasina Wazed, heeft zaterdag twee dagen van nationale rouw afgekondigd. Die zullen worden gehouden op zondag en maandag.

In het restaurant bevonden zich veel buitenlanders. Bij de gijzeling kwamen negen Italianen, zeven Japanners en één Amerikaan om. Volgens het persbureau Amaq, dat in handen is van Islamitische Staat (IS), zou de aanval zijn uitgevoerd door aanhangers van IS.

Onrustig

Het is de afgelopen maanden onrustig in Bangladesh. Het land kampt de afgelopen maanden met een groot aantal aanslagen op seculiere, liberale en atheïstische activisten en leden van islamitische minderheden.

Van de 160 miljoen inwoners in Bangladesh is bijna 90 procent moslim. 

Ook mensen van andere groepen waren soms het slachtoffer. In april kwamen bijvoorbeeld nog twee prominente homo-activisten, een student en een hoogleraar om het leven.

Video: Gijzeling in restaurant Bangladesh