Negen van de twintig slachtoffers die omkwamen bij de gijzeling in een restaurant in de Bengaalse hoofdstad Dhaka hebben de Italiaanse nationaliteit, maakt de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken zaterdag bekend.

Volgens minister Paolo Gentiloni wordt nog gezocht naar één persoon. "Deze persoon kan zich verbergen of tussen de gewonden zitten."

Eerder op de avond kwamen twee politieagenten om het leven bij een vuurgevecht met de schutters. Zeker vijftien mensen raakten hierbij ook gewond, meldt de BBC.

Om de slachtoffers te herdenken zal het Italiaanse nationale voetbalelftal zaterdagavond rouwbanden dragen in het EK-duel tegen Duitsland.

De premier van Bangladesh, Sheikh Hasina Wazed, heeft zaterdag twee dagen van nationale rouw afgekondigd. Die zullen worden gehouden op zondag en maandag.

Video: Gijzeling in restaurant Bangladesh

Japanners

Naast de Italianen kwamen ook onder anderen zeven Japanners om. Ook had één van de omgebrachte slachtoffers de Amerikaanse nationaliteit.

Rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) stapten zeker zes terroristen de horecagelegenheid Holey Artisan Bakery cafe binnen en gijzelden de bezoekers. Daaronder waren veel buitenlanders, uit onder meer India, Italië, Japan en Sri Lanka.

Na twaalf uur maakten commando's zaterdagochtend een eind aan de gijzeling. Volgens de militairen zijn de meesten omgekomen gegijzelden gedood met steekwapens.

Volgens het persbureau Amaq, dat in handen is van Islamitische Staat (IS), zou de aanval zijn uitgevoerd door aanhangers van IS.

Onrustig

Het is de afgelopen maanden onrustig in Bangladesh. Het land kampt de afgelopen maanden met een groot aantal aanslagen op seculiere, liberale en atheïstische activisten en leden van islamitische minderheden.

Van de 160 miljoen inwoners in Bangladesh is bijna 90 procent moslim. 

Ook mensen van andere groepen waren soms het slachtoffer. In april kwamen bijvoorbeeld nog twee prominente homo-activisten, een student en een hoogleraar om het leven.