Bij een gijzeling in een restaurant in Dhaka zijn twintig mensen omgekomen. De politie heeft het restaurant na een lange gijzeling bestormd.

Dat hebben Bengalese autoriteiten zaterdag verklaard, meldt de BBC. De politie denkt dat er zes tot tien gijzelnemers waren. Daarvan werden er zes gedood en één gearresteerd.

Rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) stapten zeker zes terroristen de gelegenheid binnen en gijzelden de bezoekers. Daaronder waren veel buitenlanders, uit onder meer India, Italië, Japan en Sri Lanka.

Na twaalf uur maakten commando's zaterdagochtend een eind aan de gijzeling. Volgens de militairen zijn de meeste omgekomen gegijzelden gedood met steekwapens. Onder de slachtoffers zouden vooral Italianen en Japanners zijn.

De Italiaanse minister-president Matteo Renzi veroordeelde zaterdag de dodelijke aanval en bevestigde dat zich onder de doden ook Italianen bevinden. Hij weigerde aantallen te noemen.

Speciale eenheden

Bij de bestorming zijn meer dan honderd speciale eenheden ingezet. Er zijn ook enkele zware explosies gebruikt.

Premier Sheikh Hasina van Bangladesh sprak op de nationale televisie van een "zeer gruwelijke daad". "Wat voor soort moslims zijn dit? Ze hebben geen religie", zei hij. "Mijn regering is vastbesloten om terrorisme uit te roeien."

Video: Gijzeling in restaurant Bangladesh voorbij

Gijzeling in restaurant Bangladesh
Gijzeling in restaurant Bangladesh

IS

De aanval is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. Amaq, het persbureau van IS, heeft zaterdag afbeeldingen gepubliceerd waarop bij de gijzeling in Dhaka gedode buitenlanders te zien zijn.

De gijzelnemers zouden volgens de Italiaanse ambassadeur Mario Palma uit zijn geweest op een bloedige zelfmoordactie.

Eerder op de avond kwamen twee politieagenten om het leven bij een vuurgevecht met de schutters. Zeker vijftien mensen raakten hierbij ook gewond, meldt de BBC.

Onrustig

Het is de afgelopen maanden onrustig in Bangladesh. Het land kampt met een groot aantal aanslagen op seculiere, liberale en atheïstische activisten en leden van islamitische minderheden.

Van de 160 miljoen inwoners in Bangladesh is bijna 90 procent moslim.

Ook mensen van andere groepen waren soms het slachtoffer. In april kwamen bijvoorbeeld nog twee prominente homo-activisten, een student en een hoogleraar om het leven.

Half mei werden daarnaast een dorpsdokter en een universitair docent aangevallen met kapmessen. De aanslagen worden veelal opgeëist door de Islamitische Staat, maar de regering spreekt juist van "terrorisme op eigen bodem".