Een groep schutters houdt in een diplomatenwijk in de Bengaalse hoofdstad Dhaka, een onbekend aantal mensen gegijzeld in een café. Daarbij zijn zeker twee doden en dertig gewonden gevallen.

Volgens een Bengaalse politiewoordvoerder zouden ongeveer acht schutters een café in de wijk Gulshan zijn binnengedrongen, waarna zij een groep mensen gijzelden.

Twee politieagenten zijn om het leven gekomen bij een vuurgevecht met de schutters. Dertig mensen raakten hierbij ook gewond, meldt BBC.

Volgens het persbureau Amaq, dat in handen is van Islamitische Staat (IS), zou de aanval zijn uitgevoerd door aanhangers van IS. De organisatie beweert zeker twintig mensen te hebben gedood, maar dit kan niet worden bevestigd.

Buitenlanders

De woordvoerder van de politie bevestigt aan persbureau Reuters dat mensen worden gegijzeld en zegt dat ook 'enkele buitenlanders' deel uitmaken van de groep gegijzelden. Een bron van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan het persbureau bevestigt dat er zeven Italianen bijzitten.

Volgens de krant Dhaka Tribune zouden mogelijk twintig mensen worden gegijzeld.

Politie heeft het gebied afgezet en bereidt zich voor om het café te bestormen. Het Holey Artisan Bakery cafe is volgens de BBC onder anderen populair bij buitenlandse werknemers in Bangladesh en diplomaten.

Video: Gijzelingsactie in café in Bengaalse diplomatenwijk

Onrustig

Het is de afgelopen maanden onrustig in Bangladesh. Het land kampt de afgelopen maanden met een groot aantal aanslagen op seculiere, liberale en atheïstische activisten en leden van islamitische minderheden.

Van de 160 miljoen inwoners in Bangladesh is bijna 90 procent moslim. 

Ook mensen van andere groepen waren soms het slachtoffer. In april kwamen bijvoorbeeld nog twee prominente homo-activisten, een student en een hoogleraar om het leven.

Half mei werden daarnaast een dorpsdokter en een universitair docent aangevallen met kapmessen. De aanslagen worden veelal opgeëist door Islamitische Staat, maar de regering spreekt juist van "terrorisme op eigen bodem".