Brexit-voorstander Michael Gove denkt niet dat Groot-Brittannië dit jaar al Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon aanroept om de Britse uittreding uit de Europese Unie formeel in gang te zetten. 

Gove zei dit vrijdag op een persconferentie, waarop hij zijn plannen uiteenzette voor het geval hij de strijd om het leiderschap van de Conservatieve Partij wint en de nieuwe premier wordt.

"Een van de redenen waarom ik zeg 'niet in dit kalenderjaar", is dat wij voorbereidende besprekingen, ik zeg geen onderhandelingen, moeten voeren. Daarom wil ik er geen tijdsbestek aan verbinden'', zei Gove. "Het is aan ons om te bepalen wanneer wij Artikel 50 in werking stellen en wij zullen dat doen als wij daar klaar voor zijn."

De verkiezing van een nieuwe Conservatieve Partijleider vindt dit najaar plaats. Goves rivale Theresa May zei donderdag dat het uittredingsproces pas formeel gestart moet worden als Groot-Brittannië een duidelijke onderhandelingsstrategie heeft.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker herhaalde vrijdag in Bratislava zijn oproep aan de Britten het besluit zo snel mogelijk te nemen. "We hebben geen tijd te verliezen. We kunnen geen onzekerheid op onzekerheid stapelen."

De voltallige Europese Commissie was vrijdag in de Slowaakse hoofdstad. Slowakije volgt de komende zes maanden Nederland op als voorzitter van de Europese Raad van Ministers. De Slowaakse premier Robert Fico stelde zich hard op jegens de Britten. "Er wordt zelfs niet informeel onderhandeld met het Verenigd Koninkrijk voordat Artikel 50 is geactiveerd, zoals afgelopen week op de EU-top duidelijk werd."