Het constitutionele hof in Oostenrijk heeft vrijdag besloten dat de verkiezingen in het land opnieuw moeten. De rechts-populistische partij FPÖ vocht de uitslag met succes aan.

Alexander van der Bellen van de Groenen werd op 22 mei uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen.

''De beslissing maakt niemand tot verliezer of winnaar'', verklaarde de voorzitter van het grondwettelijk hof, Gerhart Holzinger. ''Het oordeel dient ertoe het vertrouwen in de rechtsstaat en de democratie te versterken.''

De uitslag van de verkiezingen liet eind mei enkele dagen op zich wachten omdat twee partijen gelijk op gingen. De schriftelijk uitgebrachte stemmen moesten uiteindelijk de doorslag geven, waarna de Europa-gezinde links-liberale en onafhankelijke Van der Bellen de verkiezingen won met minder dan een procent voorsprong. Dat is gelijk aan zo'n 31.000 stemmen. 

De FPÖ van Norbert Hofer besloot daarop de uitslag aan te vechten omdat er volgens hen "onwetmatigheden" waren vastgesteld bij het tellen van de stemmen. In 94 van de 117 kiesdistricten had de partij onregelmatigheden geconstateerd bij het tellen van de stemmen.

Zo stemde een klein deel van de kiezers per post, waarbij het stemgeheim niet kan worden gewaarborgd. Zonder de poststemmen had de FPÖ meer stemmen behaald dan de Groenen. 

Nieuwe verkiezingen

De nieuwe president zou komende week beëdigd moeten worden. Nu neemt het driekoppige presidium van de Nationale Raad (het lagerhuis van het parlement), waartoe ook Hofer behoort, de functie van staatshoofd voorlopig waar. Nieuwe verkiezingen zullen volgens Van der Bellen eind september of begin oktober plaatsvinden. 

De functie van president is in Oostenrijk ceremonieel, maar met winst voor de FPÖ zou voor het eerst een eurosceptische partij het presidentschap in een EU-land vertegenwoordigen. EU-landen reageren opgelucht na de winst van Van der Bellen eind mei.

De nieuwe president wordt de opvolger van Heinz Fischer. De sociaal-democraat Fischer legt het ambt na twaalf jaar presidentschap neer.

Bekijk het oordeel van het hof

Hof: verkiezingen Oostenrijk opnieuw vanwege fouten bij stemmentelling
Hof: verkiezingen Oostenrijk opnieuw vanwege fouten bij stemmentelling