Een Amerikaanse rechter heeft donderdag een wet geblokkeerd in Mississippi die mensen met religieuze bezwaren toestond diensten aan homo's, lesbiennes, biseksuelen of transgenders te weigeren.

De in dit voorjaar aangenomen wet discrimineert LGBT's en andere mensen die niet de mening delen dat het huwelijk alleen is tussen een man en een vrouw, zei rechter Carlton Reeves. De wet zou vrijdag van kracht worden.

De rechter zei het met tegenstanders van de wet eens te zijn dat die in strijd is met het grondwettelijk verbod om wetten te maken die bepalen wat religie is.

De 'Wet ter Bescherming van Gewetensvrijheid tegen Overheidsdiscriminatie' beschermt mensen die menen dat een huwelijk is tussen een man en een vrouw, en dat seksuele relaties zich binnen het huwelijk moeten afspelen. Hij beschermt ook de opvatting dat iemands gender hetzelfde is als het geslacht bij de geboorte.

Religieuze gronden

De wet stond toe dat mensen diensten aan andere mensen onthouden op religieuze gronden, van het bakken van een bruidstaart tot psychologische hulp of vruchtbaarheidsbehandelingen. Ook stond de wet kledingvoorschriften en toiletrestricties toe voor transgenders.

Volgens Mississippi kwam de wet tegemoet aan bedrijven en personen die hun geloofsovertuiging willen volgen. Critici zeiden dat de wet zo ruim is dat die op bijna iedereen van toepassing is die geen traditioneel huwelijk heeft, zoals alleenstaande moeders.

Video: De Amerikaanse talkshowhost Ellen DeGeneres uitte in april kritiek op de wet