Het Amerikaanse leger heeft het verbod op transgenders in militaire functies opgeheven. Voortaan kunnen werknemers van het leger openlijk zichzelf zijn en niet meer ontslagen worden op basis van hun geslacht.

Dat heeft Ash Carter, de Amerikaanse minister van Defensie, donderdag bekendgemaakt.

Hiermee komt een einde aan het beleid dat transgenders verbood in het leger te dienen. Volgens de regels waren zij hiervoor "medisch ongeschikt".

"Het is een kwestie van principe", stelt Carter. "Alle Amerikanen die willen dienen in ons leger en daarvoor geschikt zijn, moeten daartoe in staat zijn. Iedereen is volgens de grondwet gelijk, en Amerikaanse soldaten zweren te willen sterven om dat principe te bewaken. Dan moeten wij als leger zelf ook volgens dat principe leven en ons personeel de kans geven zichzelf te zijn."

Bekijk de toelichting van Carter

Transgenders zijn voortaan welkom in Amerikaanse leger
Transgenders zijn voortaan welkom in Amerikaanse leger

Onderzoek

Carter heeft het afgelopen jaar een werkgroep laten onderzoeken wat de beste manier is om het nieuwe beleid door te voeren. Het komende jaar wordt de acceptatie van openlijke transgenders in het Amerikaanse leger doorgevoerd op alle praktische niveaus.

Zo kunnen transgenders die momenteel al stiekem dienen in het leger hun geslacht in de administratie veranderen. "Ik heb transgenders gesproken", stelt de minister. "Ze willen geen enkele voorkeursbehandeling. Maar ze willen kunnen zijn wie ze zijn."

Het leger van de VS telt naar schatting 15.500 transgenders, aldus de Amerikaanse media Het leger telt in totaal ongeveer 550.000 soldaten.

Acceptatie-index

Volgens de bewindsman zijn er momenteel achttien landen in de wereld waar transgenders worden geaccepteerd in het leger. De werkgroep heeft met vertegenwoordigers van een groot aantal van die landen gepraat over de praktische implementatie van de nieuwe richtlijnen.

Volgens een onderzoek uit 2014 staat Nederland op de tweede plek als het gaat om het volledig accepteren van homoseksuelen, lesbiennes, bisekselen en transgenders (LGBT) in het leger. Nieuw-Zeeland stond toen op de eerste plek.

'Don't show, don't tell'

Het Amerikaanse leger heeft de afgelopen jaren een flinke inhaalslag gemaakt op het gebied van het acceptatie van niet-heteroseksuelen. In september 2011 nam president Barack Obama een wetswijziging aan waardoor homoseksuelen en lesbiennes openlijk voor hun geaardheid mochten uitkomen.

Daarvoor mochten homoseksuelen en lesbiennes ontslagen worden als zij uit de kast kwamen; dit werd het 'don't show, don't tell'-beleid genoemd. Om die reden werden tussen 1993 en 2011 bijna 15.000 militairen ontslagen.