Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft donderdag in hoger beroep twee celstraffen van 22 jaar van Bosnische Serviërs bekrachtigd. 

De twee, Mico Stanisic en Stojan Zupljanin, waren onder meer medewerkers van de ultranationalistische politieke leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic.

Die is eerder dit jaar veroordeeld tot veertig jaar cel wegens volkerenmoord en andere misdaden gepleegd tijdens het gewelddadig uiteenvallen van Joegoslavië in de jaren negentig.

Stanisic (62) en Zupljanin (64) werden schuldig bevonden aan verantwoordelijkheid voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in 1992 in Bosnië-Herzegovina. Beiden zitten al heel lang vast in Scheveningen. Hun proces begon in 2009 en ze houden vol onschuldig te zijn.

Bij het uiteenvallen van de federatie Joegoslavië zijn door strijdende partijen etnische zuiveringen gepleegd. Het tribunaal in Den Haag heeft vooral Serviërs berecht. Het VN-tribunaal stamt uit 1993 en moet van de sponsors zijn laatste zaken afronden. Zo loopt er nog steeds een proces tegen de militaire leider van de Bosnische Serviërs, Ratko Mladic.