Britten en Fransen herdenken Slag om de Somme

Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk herdenken donderdag en vrijdag het begin van de Slag om de Somme, een van de bloedigste veldslagen uit de geschiedenis. 

De slag begon vrijdag precies honderd jaar geleden tijdens de Eerste Wereldoorlog en eiste gedurende vier maanden meer dan een miljoen levens. 

Beslissende slag

Britse en Franse troepen moesten bij de Somme een beslissende klap uitdelen aan de Duitse troepen. De eerste dag werd de bloedigste uit de Britse militaire geschiedenis met bijna 20.000 doden. Uiteindelijk sneuvelden bij de rivier 420.000 Britten, 200.000 Fransen en 465.000 Duitsers.

Het grote aantal Britse slachtoffers wordt toegedicht aan onervarenheid. Hun leger bestond voornamelijk uit vrijwilligers die niet eerder hadden gevochten.

Herdenkingen

Koningin Elizabeth en prins Philip wonen donderdagavond een herdenking bij in de Londense kerk Westminster Abbey. Prins William, zijn vrouw Kate en prins Harry doen hetzelfde in Frankrijk, bij het monument in Thiepval waar 70.000 Britten zonder bekend graf worden herdacht.

Vrijdag voegen ook prins Charles, Camilla en de Franse president Hollande zich bij het gezelschap in Thiepval, samen met 10.000 belangstellenden en honderden schoolkinderen.

Unicum

Het is voor het eerst in tachtig jaar dat een Frans staatshoofd bij een herdenking van de slag is. In de Franse geschiedschrijving neemt de gelijktijdige slag bij Verdun een veel prominentere rol in.

De slag bij de Somme had volgens historici echter een grotere impact, omdat de Duitsers daardoor hun strategie wijzigden en onderzeeërs inzetten, waardoor de Amerikanen bij de oorlog betrokken raakten en de geallieerden uiteindelijk wonnen.

De slag duurde 141 dagen en leverde de Britten slechts 11 kilometer terreinwinst op.

Lees meer over:
Tip de redactie