Politie arresteert dertien mensen voor betrokkenheid aanslag Istanbul

De Turkse politie heeft donderdag dertien mensen, waarvan drie buitenlanders, opgepakt vanwege betrokkenheid bij de aanslag op het vliegveld van Istanbul van afgelopen dinsdag. 

Ook werd er een serie van invallen gedaan bij mogelijke terreurcellen van Islamitische Staat. Er zijn negen mensen opgepakt die ervan worden verdacht contact te hebben gehad met leden van IS in Syrië.

De terrorismebestrijdingsteams van de politie vielen binnen in drie wijken van Istanbul, Pendik, Basaksehir en Sultanbeyli, aldus de Turkse staatszender Anadolu.

In het kustgebied rond de stad Izmir zijn eveneens invallen geweest. Ook daar werden mensen gearresteerd, ditmaal op verdenking van het financieren en werven van leden voor IS en het aanbieden van logistieke hulp aan een van de takken van de terreurorganisatie. 

De invallen komen twee dagen nadat drie zelfmoordterroristen zichzelf opbliezen op het Atatürk vliegveld in Istanbul. De daders komen uit Rusland, Oezbekistan en Kirgizië.

Video: Terrorist vliegveld Istanbul blaast zichzelf op

Nationaliteiten 

Het aantal buitenlanders dat om het leven kwam is hoger dan eerder bekend was. Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Afkan Ala zijn negentien buitenlanders om het leven gekomen, zo meldt staatspersbureau Anadolou donderdag.

Eerder had de regering gesproken van dertien buitenlandse slachtoffers. Ala zei verder dat het aantal doden is gestegen tot 43. Bij de aanslag kwamen ook de drie zelfmoordterroristen om. Bijna 240 mensen raakten gewond.

Meer dan honderd gewonden hebben het ziekenhuis al kunnen verlaten. Onder de gewonden zijn mensen uit Saudi-Arabië, Afghanistan, Oezbekistan, Pakistan, Oekraïne en Zwitserland.

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht aan het einde van de donderdag definitief uitsluitsel te kunnen geven.

Lees meer over:
Tip de redactie