Omstreden president Filipijnen geïnstalleerd

Rodrigo Duterte is donderdag geïnstalleerd als zestiende president van de Filipijnen. De omstreden ex-burgemeester deed zijn bijnaam, 'de Bestraffer', direct eer aan door een ''genadeloze'' en ''aanhoudende'' strijd tegen de misdaad te beloven.

De kersverse president waarschuwde ook zijn ambtenaren dat corruptie niet door de vingers wordt gezien. De harde taal komt niet als een verrassing. Duterte gaat er prat op dat hij keihard optreedt tegen misdadigers.

De 71-jarige politicus voerde als burgemeester van Davao City al een zerotolerancebeleid. Hij ontkent iets te maken te hebben met doodseskaders die drugshandelaren, criminelen en bendeleden uit de weg ruimden.

Doodstraf

Duterte heeft al aangekondigd dat hij de doodstraf weer wil invoeren. Veiligheidstroepen mogen volgens hem schieten om te doden. Hij wil net als in Davao een verbod op alcohol en tabak en hij wil een avondklok voor kinderen invoeren.

Geweld tegen mediavertegenwoordigers die niet ''de waarheid'' vertellen is volgens de nieuwe president in veel gevallen gerechtvaardigd.

Video: Oud-president Aquino maakt plaats voor Duterte

Lees meer over:
Tip de redactie