'Een op de vijf Iraakse kinderen loopt risico door escalerend geweld'

Een op de vijf Iraakse kinderen loopt ernstig risico om te overlijden, gewond te raken of slachtoffer te worden van ander geweld door de oorlog in het land. 

Het gaat volgens Unicef in totaal om 3,6 miljoen Iraakse kinderen.

In het afgelopen anderhalf jaar is het aantal kinderen dat wordt blootgesteld aan het escalerende geweld in het land fors toegenomen. Dit komt vooral door de langdurige strijd tussen Iraakse regeringstroepen en strijders van Islamitische Staat.

"Kinderen in Irak bevinden zich in de vuurlinie en vormen herhaaldelijk en onophoudelijk een doelwit", zegt Peter Hawkins, vertegenwoordiger van Unicef Irak.

Een humanitaire ramp dreigt rond de Iraakse steden Fallujah en Mosul. Door de militaire operaties zijn de leefomstandigheden erbarmelijk. Een op de drie Iraakse kinderen heeft volgens Unicef dringend humanitaire hulp nodig. 

De Verenigde Naties zeiden eerder deze maand dat de kampen buiten de stad Fallujah overbevolkt zijn. Hulpverleners hebben moeite om voedsel, water en medicijnen te verstrekken aan mensen die in de open lucht slapen.

Ontvoering

Naast de kans om te overlijden of ernstig gewond te raken door het geweld lopen de kinderen ook risico om slachtoffer te worden van seksueel misbruik, ontvoering en rekrutering door gewapende groepen. In de laatste 2,5 jaar zijn bijna 1.500 kinderen ontvoerd uit hun huis of school. 

"Het kidnappen van kinderen uit hun huizen, op school en zelfs op straat is verschrikkelijk", zegt Hawkins. "Deze kinderen worden weggerukt van hun families en onderworpen aan afschuwelijke vormen van misbruik en uitbuiting."

Unicef roept op tot actie om de kinderrechten in het land te verbeteren. De organisatie wil dat humanitaire hulp ongehinderd alle kinderen kan bereiken. Ook zegt het Kinderfonds van de VN 100 miljoen euro nodig te hebben om de kinderen in Irak te helpen.

Lees meer over:
Tip de redactie