Het dodental van de aanslag op de luchthaven van Istanbul is opgelopen naar 42. Een 22-jarig slachtoffer bezweek woensdag aan de verwondingen.

Dat melden Turkse media. Het aantal gewonden ligt nog rond de 240. Er wordt gevreesd dat het dodental nog verder zal oplopen.

Meer dan honderd gewonden hebben het ziekenhuis al kunnen verlaten. Onder de gewonden zijn mensen uit Saudi-Arabië, Afghanistan, Oezbekistan, Pakistan, Oekraïne en Zwitserland.

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het Nederlandse consulaat in Turkije bij de ziekenhuizen natrekt of er onder de gewonden Nederlanders zijn. 

Turkse vlaggen

De gemeente Amsterdam heeft uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslag op het vliegveld van Istanbul de gevel van het Paleis op de Dam woensdagavond in Turkse kleuren verlicht. De vlag van het land prijkt op het koninklijk paleis.

Eerder op woensdag hing in de hoofdstad ook al de Turkse vlag halfstok op het stadhuis. Ook in onder andere Rotterdam, Den Haag en Utrecht hingen de vlaggen op de gemeentehuizen halfstok.

Mensen op luchthaven Istanbul vluchten voordat terrorist zich opblaast
Mensen op luchthaven Istanbul vluchten voordat terrorist zich opblaast

Luchtverkeer

Het luchtverkeer van en naar het Turkse vliegveld Atatürk bij Istanbul kwam woensdagochtend na de aanslag langzaam weer op gang. Vanuit Nederland vertrekken alleen Turkse vliegtuigmaatschappijen richting Atatürk.

Veel van de Turkse vluchten zijn wel geannuleerd of vertraagd. Vliegmaatschappij Turkish Airlines heeft laten weten vluchten voorlopig uit te stellen.

Atatürk is de drukste luchthaven van Turkije en een van de drukste luchthavens ter wereld. Het vliegveld wordt gebruikt door veel zakenmensen en toeristen die Turkije als bestemming hebben of doorvliegen naar bestemmingen in Azië.

Controlepunt

Drie personen zouden dinsdagavond het vuur hebben geopend en zichzelf daarna hebben opgeblazen met een bomgordel bij het controledeel van de internationale terminal.

De politie zou volgens de autoriteiten nog geprobeerd hebben twee mannen tegen te houden door op ze te schieten vlak voor ze bij een controlepunt in de aankomsthal kwamen, maar op dat moment activeerden ze hun explosieven.