Conservatieve partijprominent Liam Fox wil Cameron opvolgen

De Britse voormalige minister van Defensie Liam Fox wil zijn Conservatieve partijgenoot David Cameron opvolgen als eerste minister van Groot-Brittannië. 

In een vraaggesprek met de BBC zei hij woensdag dat hij zijn kandidatuur donderdag officieel zal bekendmaken.

Fox (54) is de tweede kandidaat na de minister van Werkgelegenheid en Pensioen Stephen Crabb, die zich eerder woensdag opwierp als opvolger van Cameron. Boris Johnson, leidende voorstander van een brexit, wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste kandidaat, maar hij heeft nog niets over de opvolging gezegd.

Premier David Cameron had vrijdag, daags na het beslissende referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie, verklaard dat hij zal aftreden.

Meer kandidaten

Eerder deze week wierp de Britse minister van Gezondheidszorg Jeremy Hunt zichzelf ook al op als mogelijke kandidaat om David Cameron op te volgens als premier van Groot-Brittannië en als leider van de Conservatieve partij. 

Hij kondigde op de Britse televisie aan te overwegen om het op te nemen tegen Boris Johnson, meldden Britse media dinsdag.

Ook heeft de conservatieve Britse minister Theresa May (Binnenlandse Zaken) zich officieel kandidaat gesteld om premier David Cameron op te volgen. May schrijft in The Times dat ze van Groot-Brittannië een land wil maken dat ''voor iedereen werkt''.

Nieuwe referendum

Hunt, voorstander van het in de EU blijven, suggereerde ook dat er een nieuw referendum moet komen. Dat zou dan moeten worden gehouden nadat Groot-Brittannië een nieuwe overeenkomst met de EU heeft gesloten waarin het onder andere wel blijft meedoen aan de vrije handel binnen de unie.

Dinsdagmiddag kondigde ook Stephen Crabb, de minister van Werk en Pensioenen, zich kandidaat te stellen voor het leiderschap van de Conservatieve Partij.

Tip de redactie