Poetin en Erdogan spreken ontmoeting af

De Russische president Vladimir Poetin en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan hebben afgesproken elkaar te ontmoeten. Dat deden de twee leiders woensdag na een telefoongesprek.

Eerder lieten Turkse bronnen al weten dat de gesprekken "zeer productief en positief" verliepen. De ontmoeting zal plaatsvinden op 1 juli in Sochi.

Poetin heeft na het gesprek de reisbeperkingen naar Turkije opgeheven. Zo mochten Russische touroperators geen reizen naar Turkije meer aanbieden, dat kan nu weer wel. Beide leiders zijn ook vastberaden om samen de strijd aan te gaan tegen terrorisme, aldus een woordvoerder van Erdogan.

Het telefoongesprek vond plaats na een brief van de Turkse president waarin hij zijn excuses maakte voor het neerhalen van een Russische straaljager bij de grens met Syrië in november vorig jaar.

In die brief liet Erdogan weten dat het nooit de bedoeling was geweest. Hij voelt de pijn van de familie van de omgekomen piloot. De Turkse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar een Turk die zij verdenken van de moord op een van de twee piloten van het Russische toestel.

Luchtruim

Het toestel werd op 24 november door Turkije neergehaald, omdat het het Turkse luchtruim zou hebben geschonden. Het vliegtuig stortte neer in Syrië. Een van de twee piloten zou vervolgens zijn doodgeschoten door Turkse rebellen.

Video: Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer

Tip de redactie