Zeker 36 mensen zijn dinsdagavond gedood bij een aanslag op de internationale luchthaven Atatürk bij de Turkse stad Istanbul. Er zijn 147 mensen gewond geraakt.

Volg ook ons liveblog

Volgens de Turkse premier Binali Yildirim is een deel van de gewonden er ernstig aan toe. Het dodental loopt waarschijnlijk nog op.

Drie personen zouden het vuur hebben geopend en zichzelf daarna hebben opgeblazen met een bomgordel bij het controledeel van de internationale terminal.

De politie zou volgens de autoriteiten nog geprobeerd hebben twee mannen tegen te houden door op ze te schieten vlak voor ze bij een controlepunt in de aankomsthal kwamen, maar op dat moment activeerden ze hun exlosieven.

Video: Doden en gewonden bij explosies luchthaven Istanbul 

Hulpdiensten in actie na aanslag luchthaven Istanbul
Hulpdiensten in actie na aanslag luchthaven Istanbul

Taxi

Volgens de premier zijn de drie zelfmoordterroristen dinsdag met de taxi naar het vliegveld gekomen. De aanslag is nog niet opgeëist. Na eerste onderzoek vermoedt Yildirim dat terreurbeweging Islamitische Staat achter de aanval zit.

"Deze aanslag, gericht op onschuldige mensen, is een gruwelijke, geplande terroristische daad", aldus Yildirim.

Turkse media toonden dinsdagavond beelden van een hal in de luchthaven die gevuld is met rook. Ook is te zien dat plafondplaten naar beneden zijn gekomen. Gewonden zouden kort na de aanslag ook via taxi's naar ziekenhuizen zijn gebracht.

Aanslag luchthaven Istanbul

Het luchtverkeer van en naar het Turkse vliegveld Atatürk bij Istanbul komt woensdagochtend na de aanslag langzaam weer op gang. © AFP
Vanuit Nederland vertrekken alleen Turkse vliegtuigmaatschappijen richting Atatürk. © ANP
Anti-oproerpolitie bewaakt de luchthaven. © AFP
Veel van de Turkse vluchten zijn wel geannuleerd of vertraagd. © ANP
Vliegmaatschappij Turkish Airlines heeft laten weten vluchten voorlopig uit te stellen. © ANP
Bij de aanslag op de luchthaven Atatürk in Istanbul zijn dinsdag doden en gewonden gevallen. © ANP
Er zijn bij de aanslag twee explosies en meerdere schoten gehoord. De aanslag zou gepleegd zijn door zelfmoordterroristen. © ANP
Volgens de Turkse autoriteiten hebben bijna alle slachtoffers de Turkse nationaliteit. © ANP
Familieleden van slachtoffers wachten op meer informatie. © ANP
Alle toegangswegen naar de luchthaven zijn dinsdag afgesloten. © ANP
Personeel begint een dag na de aanslag met opruimen van puin. © ANP
Hulpdiensten zijn ter plaatse om gewonden te helpen. © AFP
De autoriteiten ontruimen de luchthaven. © AFP
De aanslag gebeurde bij de internationale terminal van de drukke luchthaven. © AFP
Vluchten van en naar Istanbul zijn dinsdag geschrapt. © AFP
De omgeving van de luchthaven is door de autoriteiten afgezet. © AFP
Passagiers wachten buiten de luchthaven. © AFP
De oproerpolitie staat voor het luchthaven van Istanbul. © AFP
Media tonen beelden van de schade bij de luchthaven. © ANP
De ravage op het vliegveld is groot. © ANP

Luchthaven

Atatürk is de drukste luchthaven van Turkije en een van de drukste luchthavens ter wereld. Het vliegveld wordt gebruikt door veel zakenmensen en toeristen die Turkije als bestemming hebben of doorvliegen naar bestemmingen in Azië.

Verschillende vluchten zijn dinsdagavond uitgeweken naar andere luchthavens. Vluchten die al in de buurt waren van het vliegveld hebben wel toestemming gekregen om te landen. KLM-vlucht KL1617 die op weg was naar Istanbul, is teruggekeerd naar Amsterdam.

Woensdagochtend rond 6.00 uur werd het vliegverkeer vanaf luchthaven Atatürk langzaam hervat. Veel van de vluchten zijn nog wel geannuleerd of vertraagd.

De vliegmaatschappij Turkish Airlines heeft laten weten vluchten voorlopig uit te stellen. De vlucht die om 11.10 uur gepland staat vanaf Schiphol te vertrekken richting het getroffen vliegveld is geannuleerd. Andere vluchten vanaf Schiphol richting Atatürk vliegen vooralsnog wel.

Verder vertrok om 8.15 uur vlucht TK1432 vanaf Rotterdam-The Hague Airport naar Istanbul Atatürk.

Locatie luchthaven Istanbul

Slachtoffers

Volgens de Turkse autoriteiten hebben bijna alle slachtoffers de Turkse nationaliteit. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het Nederlandse consulaat in Turkije alle ziekenhuizen afgaat om er zeker van te zijn dat er geen Nederlanders liggen. Het kan zijn dat sommige mensen een dubbele nationaliteit hebben.

Video: Niet geverifieerde beelden aanslag Istanbul

Mogelijke beelden van aanslag Istanbul
Mogelijke beelden van aanslag Istanbul

Medeleven

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft zijn medeleven betuigd aan zijn Turkse collega. Koenders spreekt van een "vreselijke aanslag".

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de aanslag sterk veroordeeld, meldt de Turkse televisiezender NTV. Hij riep de rest van de wereld op om doortastend op te treden tegen terreurdreiging.

Erdogan hield in hoofdstad Ankara een spoedbijeenkomst met premier Yildirim en bevelhebber van de landstrijdkrachten Hulusi Akar. "Iedereen moet weten dat de terroristische organisaties geen onderscheid maken tussen Istanbul en Londen, Ankara en Berlijn, Izmir en Chicago, Antalya en Rome", aldus de Turkse president.