'Wereldwijde armoede blijft zorgen voor hoge kindersterfte'

In 2030 zullen circa 69 miljoen kinderen onder de vijf jaar overlijden door vermijdbare oorzaken, als wereldwijde armoede niet wordt aangepakt, stelt Unicef in een rapport dat dinsdag is uitgekomen.

Daarnaast verwacht Unicef dat 167 miljoen kinderen in armoede zullen leven en 750 miljoen vrouwen zijn als kind uitgehuwelijkt, is in het rapport te lezen.

Globaal gezien is er wel enige vooruitgang geboekt. Het aantal jonge kinderen dat komt te overlijden is sinds 1990 meer dan gehalveerd en in 129 landen gaan evenveel jongens als meisjes naar school.

Dat staat in schril contrast tegenover de verergerde situatie van vele andere kinderen. "Deze vooruitgang is niet gelijk of eerlijk geweest", aldus Unicef.

Circa 124 miljoen kinderen volgen geen basisonderwijs. In 2011 lag dat aantal rond de 122 miljoen. Twee op de vijf kinderen die wel basisonderwijs hebben gevolgd, kunnen nog altijd niet lezen, schrijven of rekenen.

Ook schrijft Unicef dat zonder veranderingen negen op de tien kinderen in Afrika ten zuiden van de Sahara rond moeten komen van minder dan 1,72 euro per dag. De organisatie noemt dat "extreme armoede".

Lees meer over:
Tip de redactie