De openbaar aanklager in Parijs is maandag een strafrechtelijk onderzoek begonnen in verband met de crash van vlucht MS804 van EgyptAir vorige maand. De aanklager denkt op dit moment niet aan terrorisme.

De Airbus A320 stortte op 19 mei tijdens een vlucht van Parijs naar Caïro met 66 mensen aan boord in de Middellandse Zee. De piloten maakten geen melding van problemen voor het vliegtuig van de radarschermen verdween.

De zwarte dozen met vluchtgegevens en cockpitgesprekken zijn teruggevonden, maar zijn zwaar beschadigd en konden nog niet worden uitgelezen. De geheugenchips van de zwarte dozen zijn naar Frankrijk gestuurd om te worden gerepareerd. Onderzoekers hopen dat ze licht kunnen werpen op de oorzaak van het ongeluk.

Uit zee opgeviste wrakstukken worden verzameld op een vliegveld in Caïro, waar de romp van het vliegtuig wordt gereconstrueerd.

Vluchtinformatie

Egyptische onderzoekers lieten maandag weten dat de vluchtinformatie met succes van de apparatuur is gehaald die in de wrakstukken is teruggevonden. Dit betekent dat de informatie gebruikt kan worden voor het onderzoek naar de oorzaak van de ramp.

Onder de vluchtinformatie bevindt zich ook de voicerecord met daarop de gesprekken die tijdens de vlucht in de cockpit werden gvoerd. De recorders arriveerden maandag in Parijs, waar ze worden schoongemaakt. Daarna keren de apparaten terug naar Cairo, waar het onderzoek naar de ramp wordt verricht.