Hooggerechtshof VS schrapt abortuswet Texas

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft maandag een wet geschrapt uit Texas die strikte regels oplegt aan artsen en klinieken die abortussen uitvoeren. De rechters oordeelden met vijf tegen drie dat de wet uit 2013 vrouwen te zeer aantast in hun grondwettelijke recht om een zwangerschap af te breken.

De uitspraak is een overwinning voor voorstanders van het recht op abortus. In het rechtscollege is sinds het overlijden van rechter Antonin Scala een plaats vacant. De conservatieve Scala stemde altijd tegen abortus.

De abortuswet in Texas bevat twee bepalingen die volgens critici alleen maar tot doel hebben abortusklinieken te sluiten. Zo moeten artsen die er werken over een moeilijk te verkrijgen bevoegdheid beschikken om patiënten op te nemen bij een ziekenhuis binnen een straal van 48 kilometer. Ook moeten abortusklinieken voldoen aan strenge voorschriften die verder alleen voor ziekenhuizen gelden, waardoor ze op hoge kosten worden gejaagd.

Sinds de wet in werking trad is het aantal abortusklinieken in het 27 miljoen inwoners tellende Texas gedaald van 41 naar 19. De regering-Obama steunde de rechtszaak die de abortusklinieken hadden aangespannen om de wet van tafel te krijgen. Democratisch presidentskandidate Hillary Clinton noemde de uitspraak "een overwinning voor vrouwen in Texas en in heel Amerika''.

Nu de beperkingen ongrondwettelijk zijn verklaard komen vergelijkbare wetten in andere staten ook op losse schroeven te staan.

De Amerikaanse bevolking blijft sterk verdeeld over de abortuskwestie. Bij een peiling eerder in juni liet 47 procent weten voor legale abortus te zijn en 42 procent tegen. De standpunten over abortus zijn in de VS in de afgelopen decennia nauwelijks gewijzigd.

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton roemt in een reactie het Hooggerechtshof voor de beslissing. "Dit is een overwinning voor vrouwen in Texas en in heel Amerika." Ze benadrukt dat het gevecht nog niet over is. "De volgende president moet de gezondheid van vrouwen beschermen. Vrouwen moeten niet worden 'gestraft' voor het naleven van hun rechten", zegt ze op Twitter.

Lees meer over:
Tip de redactie