De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zijn excuses aan Vladimir Poetin aangeboden voor de dood van de piloot van het neergehaalde gevechtsvliegtuig vorig jaar november bij de grens van Syrië.

In een brief aan de Russische president zegt Erdogan sorry en laat hij weten dat hij dit nooit heeft gewild. Hij voelt de pijn van de familie van de omgekomen piloot.

Dat heeft een woordvoerder van de Erdogan bevestigd, nadat Poetin het nieuws van de brief naar buiten bracht.

De Turkse autoriteiten zouden een onderzoek hebben ingesteld naar een Turk die zij verdenken van de moord op een van de twee piloten van het Russische toestel.

Het toestel werd op 24 november door Turkije neergehaald, omdat het het Turkse luchtruim zou hebben geschonden. Het vliegtuig stortte neer in Syrië. Een van de twee piloten zou vervolgens zijn doodgeschoten door Turkse rebellen. 

Syrisch grondgebied

Het Russische ministerie heeft altijd volgehouden dat het vliegtuig van het type Sukhoi Su-24 "gedurende de hele vlucht boven Syrisch grondgebied" zou hebben gevlogen. Poetin zegt dat het vliegtuig in Syrië is beschoten, vier kilometer van de Turks-Syrische grens.

Na de excuses van Erdogan heeft Turkije het onderzoek naar de mogelijke dader van het neerschieten van het vliegtuig weer geopend. 

Het incident zorgde voor een flinke verslechtering van de banden tussen de twee landen. Rusland stelde economische sancties in tegen Turkije en zou deze alleen opheffen als Turkije zijn excuses aan zou bieden. Daarnaast schortte Moskou het visumvrije regime met Turkije op.

Video: Beelden van het neerstortende Russische gevechtsvliegtuig

Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer
Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer