Spaanse premier kan opnieuw geen regering vormen

De Spaanse premier Mariano Rajoy, die zondag met zijn conservatieve partij Partido Popular (PP) de verkiezingen won, kan geen regering vormen. 

Zowel de sociaaldemocraten van de PSOE als de liberalen van Ciudadanos weigeren Rajoy te steunen. De demissionair premier had de steun van minstens een van beide partijen nodig voor een meerderheid in het parlement.

Rajoy kondigde maandag aan eerst een poging te ondernemen met de sociaaldemocraten een regering te vormen, maar die wezen dat onmiddellijk af. De PSOE wil niet toetreden tot een regering onder Rajoy en ook geen gedoogsteun aan een PP-regering geven, liet een woordvoerder weten.

Ciudadanos voelt evenmin voor samenwerking met Rajoy. De nieuwe liberale beweging verwijt de premier en zijn partij veel van de corruptieschandalen van de afgelopen jaren.

In december vorig jaar werden ook al verkiezingen gehouden in Spanje. Toen was de PP net als nu de grootste, maar kon het niet komen tot het vormen van een regering. Daarom werden er in juni nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

Video: Conservatieve Volkspartij wint meeste zetels bij Spaanse verkiezingen

Tip de redactie