Zes jaar na de bestorming van het schip Mavi Marmara, dat hulpgoederen naar Gazastrook vervoerde, betaalt Israël de nabestaanden van tien gedode Turkse opvarenden een schadevergoeding. 

De Israëlische regering zal in totaal 20 miljoen dollar compensatie betalen, zei de Turkse premier Binali Yildirim maandag in een op televisie uitgezonden persconferentie.

De vergoeding is onderdeel van de zondag bereikte deal om de betrekkingen tussen beide landen te normaliseren. De bestorming van de Mavi Marmara door de Israëlische marine in 2010 had tot een diepe crisis tussen de twee landen geleid.

Als gevolg van de verzoening zullen beide naties ook zo snel mogelijk weer ambassadeurs uitwisselen, zei Yildirim. Onder de overeenkomst zal Turkije humanitaire hulp en andere niet-militaire producten leveren aan Gaza. Een eerste lading van 10.000 ton hulpgoederen worden volgende week vrijdag verstuurd.

Zeeblokkade 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat ondanks de deal de Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook van kracht blijft. ''De defensieve maritieme blokkade van de Hamas-enclave blijft gehandhaafd'', zei hij op een persconferentie in Rome. Netanyahu voegde eraan toe dat humanitaire hulp Gaza kan bereiken via Israëlische havens.

''Dit is een opperst veiligheidsbelang van ons. Ik was niet bereid tot een compromis hierover. Het is van essentieel belang om de troepenopbouw door Hamas te voorkomen'', aldus Netanyahu.