Een demonstratie van de extreemrechtse Traditionalist Worker Party in de Amerikaanse stad Sacramento is  zondag (lokale tijd) uit de hand gelopen. Bij de gevechten met tegendemonstranten zijn zeker tien mensen neergestoken.

Bij de gevechten zouden onder meer honkbalknuppels zijn gebruikt.

Zeker twee slachtoffers zouden in kritieke toestand in het ziekenhuis zijn opgenomen, meldt ABC NewsEen groot aantal mensen liep kleinere verwondingen als builen en blauwe plekken op.

De TWP-demonstratie bestond uit zo’n dertig personen. Volgens de Washington Post liep er ook een aantal aanhangers van de Ku Klux Klan mee.

Video: Demonstratie extreemrechtse beweging in Sacramento loopt uit de hand 

Demonstratie extreemrechtse beweging in Sacramento loopt uit de hand
Demonstratie extreemrechtse beweging in Sacramento loopt uit de hand

Donald Trump

De TWP had de vreedzame demonstratie belegd om te protesteren tegen de ongeregeldheden die de afgelopen weken regelmatig uitbraken bij verkiezingsbijeenkomsten van Donald Trump.

De Republikeinse presidentskandidaat riep met zijn uitspraken over latino's en moslims veel weerstand op, wat met regelmaat leidt tot protesten tijdens toespraken of campagnebijeenkomsten. Trump heeft de demonstranten uitgemaakt voor "professionele ophitsers" en "misdadigers".

Morele plicht

Het aantal tegendemonstranten, voornamelijk leden van de Anti-Fascist Action Sacramento, wordt op vierhonderd geschat. De organisatie stelt op haar website "de morele plicht te hebben om nazi's aan de westkust de kans te ontnemen haar boodschap te verkondigen". 

De tegendemonstranten droegen borden bij zich met teksten als 'Nazi's' en 'De enige goede fascist is een dode fascist'. Het is niet de eerste confrontatie tussen de twee partijen die uit de hand loopt. In de stad Anaheim raakten nationalisten en anti-facisten vier maanden geleden ook al slaags. Hierbij raakten vier mensen gewond.

Blanke trots

De Traditionalist Worker Party is een relatief nieuwe beweging die volgens de website staat voor "geloof, familie en folklore". De organisatie zet zich af tegen de federale overheid en wil de macht graag in handen van "lokale leiders die staan voor sterke waarden als familie en de Europees-Amerikaanse cultuur".

De TWP werd opgericht in 2015 als politieke afsplitsing van de extreem-rechtse Traditionalist Youth Network, een jongerenorganisatie die zich keert tegen de afbreuk van christelijke waarden en 'blanke trots' hoog in het vaandel heeft staan.