De Turkse politie heeft in Istanbul negentien mensen aangehouden bij protesten voor de verboden Gay Pride. Ook zou traangas zijn gebruikt om betogers te verjagen.

De Gay Pride werd zaterdag afgelast, omdat de politie naar eigen zeggen niet kon instaan voor de veiligheid van de deelnemers. De inlichtingendiensten zouden aanwijzingen hebben voor een aanslag.

Betogers die toch de straat op gingen, werden opgepakt. Ook het Duitse parlementslid Volker Beck werd met harde hand gearresteerd. De politicus van de Groenen werd na korte tijd vrijgelaten. 

Nationalistische en conservatieve tegenstanders hadden vooraf gedreigd met verstoring van de Gay Pride en de Trans Pride, die voor vorige week zondag gepland stond en eveneens werd verboden. De openbare orde zou in het geding zijn.

Inzet politie

Op centrale plaatsen, zoals het Taksimplein en de Istiklal Caddesi die op het bekende plein uitkomt, zijn talloze agenten ingezet. Er staan pantserwagens met waterkanonnen opgesteld.

De organisatoren van de Gay Pride wilden in plaats van de mars een verklaring voorlezen op de Istiklal Caddesi, maar ook dat werd verboden. Kleine groepjes hielden daarom kleinschalige acties op diverse plaatsen in de stad.

Precies een week geleden waren er ook al ongeregeldheden in het centrum van Istanbul. Toen verjaagde de politie vijftig mensen die een verboden mars voor transgenderrechten wilde doorzetten.

In 2013 en 2014 trok de Istanbul Pride nog zo'n 100.000 mensen. Vorig jaar werd het evenement ineens verboden vanwege de ramadan. De islamitische vastenmaand is nu ook nog gaande.