De Venezolaanse oppositie is er naar eigen zeggen in geslaagd om voldoende handtekeningen te verzamelen om een referendum te houden waarmee kiezers mogen beslissen of Nicolas Maduro president mag blijven.

Oppositieleiders zeggen dat honderduizenden Venezolanen hun vingerafdruk hebben achtergelaten op een scanner om te bewijzen dat de handtekeningen op de petitie echt zijn, meldt BBC News.

De stemmen moeten nu geteld worden door een speciaal aangewezen kiescommissie. Als de handtekeningen inderdaad echt blijken te zijn, moet een tweede petitie door vier miljoen mensen worden getekend. Daarna kan het referendum worden gehouden.

Maduro liet echter eerder al weten dat dat niet voor 2017 gaat gebeuren omdat de voorbereiding veel tijd zou gaan kosten.

Om Maduro af te laten treden zouden vervolgens meer mensen een stem moeten uitbrengen dan het aantal stemmen dat Maduro kreeg toen hij in 2013 werd gekozen als opvolger van de overleden president Hugo Chávez.

Video: Venezolanen laten vingerafdruk achter

Venezolanen laten vingerafdruk achter
Venezolanen laten vingerafdruk achter

Fraude

Eerder keurde de nationale kiescommissie een petitie met 600.000 handtekeningen nog af omdat gefraudeerd zou zijn met handtekeningen.

Venezuela verkeert in grote financiële nood. De oppositie wil het referendum organiseren, maar ook bijvoorbeeld de wet veranderen om de termijn van presidenten in te korten van zes naar vier jaar.