Overstromingen in de Amerikaanse staat West Virginia hebben aan ten minste 26 mensen het leven gekost. 

Honderden anderen konden ternauwernood uit hun huizen worden gered. De overstromingen in West Virginia zijn de ergste in meer dan een eeuw.

De oorzaak ligt bij de zware regenbuien die vooral donderdag voor grote hoeveelheden water zorgden. West Virginia kreeg op één dag bijna een kwart van de normale jaarlijkse regenval te verwerken.

Rivieren traden op veel plaatsen buiten hun oevers, waardoor diverse dorpen en stadjes blank kwamen te staan. Op sommige plaatsen steeg het waterniveau met liefst drie meter.

Het gebied dat het hardst werd getroffen is Greenbrier County, in het zuidoosten van de staat. Hier kwamen vijftien mensen om het leven volgens een woordvoerder van het federale bureau voor rampenbestrijding.

Video: Overstromingen in West Virginia 

Doden door overstromingen in West Virginia
Doden door overstromingen in West Virginia

Stroom

Reddingswerkers richten zich vooral op het redden van mensen die vastzitten of zijn meegesleept door het water. Ongeveer 66.000 inwoners van de staat zitten zonder stroom.

De gouverneur van West Virginia heeft de noodtoestand afgeroepen in 44 van de 55 deelgebieden en tweehonderd reservestrijdkrachten opgeroepen om mee te helpen met reddingspogingen.

De stormen die voor zware regenval in de Amerikaanse staat zorgden zijn onderdeel van een weersysteem dat door het midwesten van de VS raasde en waardoor ook tornado's kunnen ontstaan.