De Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC hebben donderdag een akkoord getekend over een staakt-het-vuren. 

De ondertekening vond plaats in Havana, de hoofdstad van Cuba. In het akkoord staat onder meer dat alle wapens van de rebellenbeweging worden overgedragen aan de Verenigde Naties.

Maandag kondigde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos aan dat de regering en de guerillabeweging voor 20 juli een akkoord zouden tekenen dat een einde moet maken aan het langstdurende conflict in Latijns-Amerika. 

Sinds 2012 voeren beide partijen in de Cubaanse hoofdstad onderhandelingen. Over een aantal zaken zijn de partijen het al eens.

Beweging

De linkse rebellengroep FARC strijdt onder meer tegen de invloed van het westen. Door de Colombiaanse regering, de VN en de Verenigde Staten wordt de beweging gezien als een terroristische organisatie.

Het ruim vijftig jaar durende conflict in Colombia heeft meer dan 220.000 levens geëist.

Vorig jaar september werd er al een "doorbraak" gemeld tussen beide partijen, maar sindsdien bleef het relatief stil. In een gezamenlijke verklaring zeiden president Juan Manuel Santos en rebellenleider Timoleon Jimenez destijds dat ze de laatste obstakels voor een vredesakkoord hadden overwonnen.

Video: Colombia en FARC ondertekenen staakt-het-vuren

Colombia en FARC ondertekenen staakt-het-vuren
Colombia en FARC ondertekenen staakt-het-vuren