Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft donderdag bepaald dat een eerdere blokkade van een omvangrijk immigratieplan van president Barack Obama in stand moet worden gehouden.

Vier rechters stemden vóór handhaving van de blokkade en vier tegen. Obama wil met het immigratieplan miljoenen illegale immigranten beschermen tegen deportatie. Velen van hen moeten volgens Obama werkvisa kunnen krijgen. 

"Het besluit van het Hooggerechtshof brengt de Verenigde Staten verder van het land dat het wil zijn", stelt Obama in een verklaring. "We zijn een natie die is opgebouwd door immigranten. Het maakt ons jeugdig en sterker. Maar dat systeem is de laatste twintig jaar gebroken."

In Amerika leven naar schatting elf miljoen illegale immigranten. Veel conservatieve Amerikanen zijn van mening dat die immigranten terug moeten naar hun land van herkomst, door gedeporteerd te worden. 

Een groot deel van de illegale immigranten woont echter al jaren in Amerika en deportaties hebben grote gevolgen voor het gezinsleven dat zij in Amerika hebben opgebouwd.

Video: Obama wil werkvisa voor immigranten