De Braziliaanse ex-minister van Planning en van Communicatie, Paulo Bernardo, is donderdag opgepakt in het langlopende onderzoek naar corruptie rond de staatsoliemaatschappij Petrobras. 

Bernardo was names de Arbeiderspartij (PT) minister in de regeringen van president Dilma Rousseff en haar voorganger Luiz Inácio Lula da Silva. Rousseff is in mei dit jaar door het parlement als staatshoofd voorlopig geschorst.

De 64-jarige Bernardo geldt als een van de machtigste figuren van het land. Hij was van maart 2005 tot begin 2015 minister. Er zijn donderdag veertig huiszoekingen gedaan, onder meer bij Bernardo's echtgenote, senator Geisi Hoffmann.

Het corruptieschandaal heet Lava Jato (autowasserij) en teistert de Braziliaanse politiek en economie sinds maart 2014. Toen is in Curituba een onderzoek begonnen naar een verdachte 'club' van topfiguren uit bedrijfsleven, politiek en uit de leiding van onder meer Petrobras en bouwgigant Odebrecht. Ze zouden stelselmatig geld uit Petrobras hebben weggesluisd voor hun jarenlange corrupte praktijken.