Een zogenaamde sit-in van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden duurt donderdag voort, hoewel de Republikeinse voorzitter Paul Ryan een schorsing van de politiek in het Lagerhuis heeft aangekondigd. 

Ryan verklaarde dat het Huis van Afgevaardigden op 5 juli weer bijeen zal komen. De schorsing stond in de planning - het Lagerhuis gaat een week met reces in het kader van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag - maar Ryan wilde de schorsing snel doorvoeren om het protest van de Democraten te smoren.

Tientallen Democraten protesteren met de zitdemonstratie in het Amerikaanse Lagerhuis tegen het besluit van de Republikeinen om geen debat en stemming uit te schrijven over een strengere vuurwapenwet. 

De Democraten, die zowel in het Huis als in de Senaat in de minderheid zijn, schreeuwden woensdagavond door Ryan heen. Ze zwaaiden met papieren waarop de namen van slachtoffers van vuurwapengeweld stonden geschreven. Ryan noemt het protest een "publiciteitsstunt". 

Directe aanleiding voor het protest is de schietpartij in Orlando. Omar Mateen schoot op 12 juli in de homoclub Pulse 49 mensen dood. Op maandag werd in de Senaat gestemd over nieuwe maatregelen om de wapenhandel te controleren en in te perken, maar alle voorstellen werden verworpen.

Video: Chaos breekt uit in Amerikaanse Senaat