Kim Jong-un zegt zeer tevreden te zijn met de recente lancering van twee raketten. Met deze raketten kan Noord-Korea volgens Kim "gegarandeerd Amerikaanse belangen in de Grote Oceaan aanvallen" meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA donderdag.

Noord-Korea vuurde woensdag volgens buurland Zuid-Korea en de Verenigde Staten twee raketten af, waarvan de eerste kort na lancering neerkwam.

KCNA maakte melding van slechts één "testlancering van een strategische ballistische raket voor de middellange afstand". Die zou succesvol zijn verlopen.

De reacties waren niet mild. Zowel buurlanden als westerse mogendheden en de VN noemden de actie van de Noord-Koreanen een schending van resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Die heeft het geïsoleerde Aziatische land verboden dergelijke wapensystemen te gebruiken.

Op papier moet de Noord-Koreaanse Musudanraket doelen tot 4.000 kilometer ver kunnen treffen. Als dat ooit lukt, is het genoeg om bijvoorbeeld het eiland Guam, dat onder controle staat van de VS, te raken.