De Amerikaanse Senaat heeft woensdag een wetsvoorstel weggestemd om de federale recherche FBI meer bevoegdheden te geven.

Het voorstel was gedaan na de bloedige schietpartij in Orlando, waar 49 mensen werden doodgeschoten in een homoclub.

In de wet zou de FBI meer soorten telefoontjes en internetverkeer mogen aftappen zonder aparte toestemming van justitie dan nu het geval is.

Eerder deze week verwierp de Senaat al vier voorstellen om de verkoop van wapens in de VS te controleren en in te perken. 

Video: Chaos breekt uit in Amerikaanse Senaat

Zitactie

Tientallen Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hielden woensdag ook een zitdemonstratie.

Ze wilden daarmee alsnog afdwingen dat de Republikeinen, die de meerderheid hebben, een debat en een stemming zouden uitschrijven over een strengere vuurwapenwet. 

De Republikeinen reageerden daar niet op, melden Amerikaanse media. Een debat over een nieuwe wapenwet kwam er ook niet.

Camera's

De Republikeinse voorzitter van het Huis Paul Ryan liet op den duur de camera's die alle debatten registreren uitzetten.

Democratische afgevaardigden grepen daarop maar naar hun telefoons om via Twitter en Facebook beelden van hun actie uit te zenden. Ryan sprak van een "publiciteitsstunt" en weigerde daar aan mee te werken. "Ze weten dat we geen wet in stemming gaan brengen die grondrechten opheft zonder fatsoenlijk beraad", zei hij.