De wegens moord op patiënten tot levenslang veroordeelde Duitse ex-verpleger Niels H. is mogelijk verantwoordelijk voor de dood van tientallen mensen. 

Bij 27 van 99 opgegraven overleden patiënten van het ziekenhuis Delmenhorst zijn resten van een hartmedicijn ontdekt, zei politiechef Johann Kühme van Oldenburg woensdag.

Volgens hem moet Niels H. verantwoordelijk zijn voor de dood van meerdere mensen in het ziekenhuis van Oldenburg. Het onderzoek gaat nog verder. ''We gaan ervan uit dat het werkelijke aantal slachtoffers van Niels H. veel hoger is'', voegde een politiewoordvoerder toe.

De ex-verpleger stond vorig jaar februari voor de rechtbank voor de dood van dertig patiënten die hij een overdosis van het hartmedicijn zou hebben ingespoten. De inmiddels 39-jarige man kreeg uiteindelijk levenslang voor tweevoudige moord, twee pogingen tot moord en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

Elke steen

Het onderzoek zal waarschijnlijk nog tot volgend jaar duren, zei Thomas Sander van het Openbaar Ministerie in Oldenburg. ''Het onderzoek duurt lang voordat we alle ongelukkige praktijken van Niels H. volledig opgehelderd hebben.'' Maar ''elke steen zal worden omgedraaid''.

In de verhoren over de seriemoorden in twee ziekenhuizen gaf de ex-verpleger volgens de aanklager volledige openheid van zaken. Hem zijn 27 sterfgevallen voorgelegd en hij heeft zijn daden ''volledig en inclusief alles toegegeven'', zei officier van justitie Daniela Schiereck-Bohlmann op een persconferentie.

Alleen kon hij zich niet alle concrete gevallen meer herinneren. Hij had toegegeven de patiënten met het medicijn in een ''staat van reanimatie'' te hebben gebracht om daarna zijn vaardigheden in reanimatie te willen bewijzen, zei ze.