De vakbonden in Parijs mogen donderdag niet met een lange protestmars door het centrum van de stad trekken uit protest tegen nieuwe arbeidswetgeving. Op last van de politie is de looproute ingekort.

Eerder op woensdag meldde de politie nog dat de mars om veiligheidsredenen helemaal zou worden verboden en dat alleen een zogeheten statisch protest, waarbij de betogers op één plaats blijven, zou worden toegestaan.

De bonden wilden aanvankelijk een mars organiseren van de Place de la Bastille naar de Place de la Nation in het centrum van de stad en gingen niet akkoord met een betoging op één van de pleinen. 

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nu een kortere route aangewezen, meldt AFP. De mars vertrekt donderdag van de Place de la Bastille en keert na 500 meter weer terug naar het beginpunt. Het aanvankelijk beoogde parcours was zo'n twee kilometer lang. 

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve benadrukt dat Frankrijk momenteel kampt met een "extreem hoog dreigingsniveau" en "extreem hoge spanningen" bij de veiligheidsdiensten vanwege het EK Voetbal dat meermaals leidde tot supportersrellen, de verscherpte grensbewaking en de verhoogde terreurdreiging.  

Rellen

President François Hollande zinspeelde vorige week woensdag op een verbod van de protestmarsen. Een dag eerder liep een mars van vakbond CGT uit de hand. Gemaskerde relschoppers die zich onder de demonstranten bevonden, richtten vernielingen aan en raakten slaags met de politie. 

Premier Manuel Valls riep de  linkse CGT om die reden om geen marsen meer te organiseren. Bij de geplande mars van donderdag zijn zeven vakbonden betrokken.

Video: Protestmars CGT loopt uit de hand in Parijs

Arbeidswet

De tekst van de nieuwe arbeidswet waartegen wordt geprotesteerd wil de rol van de cao en vakbonden terugdringen en de Franse arbeidswet eenvoudiger maken. Dan zouden werkgevers meer mensen aannemen, denkt de huidige regering. Volgens de bonden ondermijnt de hervorming enkel de rechten van werknemers en moeten die straks meer werken voor minder loon.

Valls liet vorige week weten dat de tekst van de wet ondanks de protesten niet zal worden aangepast.