De politie heeft op 15 juni een man en een vrouw in Spanje gearresteerd in een groot internationaal onderzoek naar kinderhandel en -uitbuiting.

Het gaat om een 46-jarige vrouw en een 49-jarige man uit Oost-Europa die werden aangehouden in Barcelona. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan mensenhandel en deelname aan een criminele organisatie. Ze maken waarschijnlijk deel uit van een groter netwerk.

Het onderzoek begon in het voorjaar van 2015 in Amsterdam nadat de politie steeds dezelfde kinderen aanhield voor diefstal, bijvoorbeeld op het Centraal Station. Uit observaties bleek dat enkele volwassenen de kinderen aanstuurden. 

Het onderzoeksteam heeft zicht op vier netwerken die ook in Nederland actief zijn en hier zeker twintig kinderen vasthouden en aansturen. Er worden dan ook meer arrestaties verwacht.

Ze zijn ook actief in het buitenland en daarom werkt het Nederlandse onderzoeksteam nauw samen met onder meer Spanje, Oostenrijk, Bosnië en Kroatië.

Stelen

Inmiddels is duidelijk dat minimaal driehonderd kinderen door deze mensenhandelaren worden gedwongen om te stelen. Het zou gaan om kinderen uit onder andere Oost-Europa.

De netwerken zetten de kinderen in voor winkeldiefstal en zakkenrollerij. Verder wordt vermoed dat meisjes worden misbruikt en er is vastgesteld dat veel van hen op jonge leeftijd zwanger raken.

De twee verdachten worden binnenkort naar Nederland overgebracht. Tijdens hun aanhouding in de Spaanse kuststad trof de politie zes kinderen aan, onder wie een baby, onder "erbarmelijke omstandigheden". "Het was net een junkpand", vertelt onderzoeksleider van de politie, Arthur de Rijk.

Mensenhandel

Het gaat om twee jongens en vier meisjes in de leeftijd nul tot en met vijftien jaar. Volgens de politie zijn ze slachtoffer van mensenhandel. Vier van de kinderen en de baby zijn door het Leger des Heils en jeugdbeschermingsinstelling Stichting Nidos meegenomen naar Nederland. Ze zijn in veiligheid gebracht, aldus de politie.

Een van de kinderen is nog in Spanje omdat ze daar verdacht wordt van diefstal. Ook zij zal uiteindelijk naar Nederland komen.

"Ik heb het idee dat dit het topje van de ijsberg is, dat er nog meer kinderen in Nederland slachtoffer zijn", zegt officier van justitie Warner ten Kate.

Belangrijkste doel van de operatie is om alle betrokken kinderen te bevrijden. "Natuurlijk willen we de verantwoordelijke netwerken ook onderuit halen."