Het Witte Huis verwijt Amerikaanse senatoren lafheid nadat nieuwe voorstellen voor de inperking van de wapenhandel in de VS werden verworpen. 

De Amerikaanse Senaat verwierp maandag vier voorstellen om de verkoop van wapens in de VS te controleren en in te perken. 

"Wat we gisteravond hebben gezien in de Amerikaanse Senaat was een schandelijk vertoon van lafheid", sprak Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest.

De Senaat stemde over de voorstellen na het bloedbad in Orlando, waar schutter Omar Mateen in een homoclub 49 mensen doodde. Nog nooit maakte één dader bij een aanslag in de VS zoveel slachtoffers.

Mateen werd meerdere malen door de FBI ondervraagd in verband met terrorisme, maar kon toch wapens kopen, waaronder de AR-15 die hij in Orlando gebruikte.

Video: Senaat VS verwerpt wijzigingsvoorstellen

Republikeinen

Twee van de plannen waren ingediend door de Democraten, twee door de Republikeinen. De Republikeinen vinden dat de plannen van de Democraten het grondrecht aantasten van elke Amerikaan om een wapen te kopen. De Democraten vinden op hun beurt dat de voorstellen van de Republikeinen niet ver genoeg gaan en dus in de praktijk geen verschil zullen maken.

Met het eerste voorstel wilde de regering voorkomen dat terrorismeverdachten vuurwapens kunnen kopen. In het tweede plan werd voorgesteld dat een rechtbank drie dagen krijgt om te beslissen of de regering een individu mag verbieden om een pistool te kopen.

Het derde voorstel ging over de uitbreiding van achtergrondchecks bij de verkoop van wapens op internet en op wapenbeurzen. Bij het vierde voorstel worden de autoriteiten ervan op de hoogte gesteld als een persoon die in de afgelopen vijf jaar is onderzocht op verdenking van terrorisme een vuurwapen probeert te kopen.