De man die dinsdagochtend in een winkelcentrum in Brussel is gearresteerd omdat hij met een nepbomgordel dreigde, kampt met psychische problemen. Zijn 'bomgordel' bevatte zout en koekjes.

Recent heeft de verdachte nog contact opgenomen met de politie omdat hij zou zijn aangespoord om aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS).

De 26-jarige verdachte belde zelf de politie. Volgens de man was hij eerder ontvoerd en bij winkelcentrum City2 weer afgezet met een bomgordel om zich heen. Die zou van afstand kunnen worden ontstoken. De politie zag dat hij inderdaad iets droeg dat leek op een bomgordel.

Toen de veiligheidsdiensten de gordel demonteerden, bleek het voorwerp te zijn gevuld met zout en koekjes. Dat heeft het Belgische federaal parket op een persconferentie bekendgemaakt.

Het Openbaar Ministerie van België heeft na verhoor geconcludeerd dat de verdachte alles uit zijn duim heeft gezogen. De eigenaar van de auto is verhoord en vrijgelaten. Bij een huiszoeking dinsdagmiddag bij de moeder van B. heeft de politie restanten gevonden van het materiaal dat gebruikt werd om de nepbom te maken.

Terreurmelding

De verdachte was volgens de Belgische minister van Justitie, Koen Geens, bekend bij de Belgische inlichtingendiensten, aldus de VTM. "We vermoeden dat hij in verband kan gebracht worden met IS."

Het parket hoopt de man te kunnen vasthouden vanwege een valse terreurmelding. Ook zou hij een psychiatrisch onderzoek moeten ondergaan.

Doelwitten

Vorige week raakte bekend dat City2 een van de mogelijke doelwitten is voor een terreuraanslag, naast een McDonald's-filiaal en een politiecommissariaat. De groep IS had opgeroepen om tijdens de ramadan slachtoffers te maken in Europa. Het officiële dreigingsniveau in Brussel werd echter niet verhoogd.

Verzekeringsmaatschappij AG Insurance vroeg haar drieduizend personeelsleden in Brussel vorige week om het winkelcentrum in de lunchpauze te mijden. Hun kantoren liggen op amper 50 meter van City2.

Video: Winkelcentrum in Brussel ontruimd na bomdreiging

Winkelcentrum in Brussel ontruimd na bomdreiging
Winkelcentrum in Brussel ontruimd na bomdreiging