Verdachte aangehouden na bomdreiging winkelcentrum Brussel

In het centrum van Brussel is dinsdagochtend een winkelcentrum ontruimd na een bomdreiging. Een verdachte is aangehouden die beweerde een bomgordel te dragen. Die bleek nep te zijn.

Een woordvoerder van de Belgische justitie bevestigt dat om 5.30 uur een man is aangehouden.

De man had zelf de politie gebeld om te melden dat hij met een explosievengordel rondliep. Een deel van de winkels in de Nieuwstraat blijft gesloten tot nader order van de politie.

De verdachte was volgens de Belgische minister van Justitie, Koen Geens, bekend bij de Belgische inlichtingendiensten, aldus de VTM. "We vermoeden dat hij in verband kan gebracht worden met Islamitische Staat."

Video: Politie ontruimt winkelcentrum in Brussel

Crisiscentrum

"De situatie is op dit moment onder controle", zei premier Charles Michel bij het verlaten van het federale crisiscentrum, dat samen is gekomen over de situatie in de Brusselse Nieuwstraat. Hij was daar samen met de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) "De veiligheidsdiensten blijven extreem waakzaam."

Het crisiscentrum meldt op Twitter dat het dreigingsniveau 3 en de daarbij horende veiligheidsmaatregelen ongewijzigd blijven. 

Doelwitten

Vorige week raakte bekend dat City2 een van de mogelijke doelwitten is voor een terreuraanslag, naast een McDonald's-filiaal en een politiecommissariaat. De groep IS had opgeroepen om tijdens de ramadan slachtoffers te maken in Europa. Het officiële dreigingsniveau in Brussel werd echter niet verhoogd.

Verzekeringsmaatschappij AG Insurance vroeg haar drieduizend personeelsleden in Brussel vorige week om het winkelcentrum in de lunchpauze te mijden. Hun kantoren liggen op amper 50 meter van City2.

Lees meer over:
Tip de redactie