Senaat VS tegen wet voor verbod wapenverkoop aan terreurverdachten

De Amerikaanse Senaat heeft maandag vier voorstellen verworpen om de verkoop van wapens in de VS iets meer aan banden te leggen. Ook de verkoop van wapens aan terreurverdachten wordt niet moeilijker gemaakt.

De Senaat stemde over de voorstellen na het bloedbad in Orlando, waar schutter Omar Mateen in een homoclub 49 mensen vermoordde. Nog nooit maakte één dader bij een aanslag in de VS zoveel slachtoffers.

Mateen werd meerdere malen door de FBI onderzocht in verband met terrorisme, maar kon toch wapens kopen, waaronder de AR-15 die hij in Orlando gebruikte.

Met het eerste voorstel wilde de regering voorkomen dat terrorismeverdachten vuurwapens kunnen kopen. In het tweede plan werd voorgesteld dat een rechtbank drie dagen krijgt om te beslissen of de regering een individu mag verbieden om een pistool te kopen.

Video: Senaat stemt tegen aanpassingen wapenwet

Wapenbeurzen

Het derde voorstel ging over de uitbreiding van achtergrondchecks bij de verkoop van wapens op internet en op wapenbeurzen. Bij het vierde voorstel worden de autoriteiten ervan op de hoogte gesteld als een persoon die in de afgelopen vijf jaar is onderzocht op verdenking van terrorisme een vuurwapen probeert te kopen.

Twee van de plannen waren ingediend door de Democraten, twee door de Republikeinen. De Republikeinen vinden dat de plannen van de Democraten het grondrecht aantasten van elke Amerikaan om een wapen te kopen. De Democraten vinden op hun beurt dat de voorstellen van de Republikeinen niet ver genoeg gaan en dus in de praktijk geen verschil zullen maken.

Beide kampen maakten elkaar in de media verwijten na de mislukte stemming.

Wapenlobby

Het niet instemmen door de Senaat met de voorstellen is opmerkelijk. De publieke druk om actie te ondernemen tegen het grote aantal schietpartijen van de afgelopen jaren is verder toegenomen na Orlando. Uit peilingen van persbureau Reuters blijkt dat 71 procent van de Amerikanen vindt dat de verkoop van wapens aangescherpt moet worden. Dit aantal lag in 2013 nog op 60 procent.

Zelfs de Amerikaanse brancheorganisatie voor wapens, de National Rifle Association (NRA), liet weten in te stemmen met een verbod op het verkopen van wapens aan terreurverdachten.

Volgens ingewijden werken de Republikeinen en de Democraten in de Senaat aan een nieuw compromisvoorstel waar beide kampen mogelijk mee in kunnen stemmen. Over dit voorstel zou dan binnenkort gestemd moeten worden.

Compromis

President Barack Obama, die eerder deze week de slachtoffers en nabestaanden bezocht, pleit al jaren voor progressieve wapenwetten. Het wapenbeleid in de VS lijkt ook een grote rol te gaan spelen in de presidentsverkiezingen die in november plaatsvinden.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump liet na de mislukte stemming weten dat hij zeer tevreden is met de wapenwetten die de VS nu kent. "Met de huidige wetten zijn de rechten van de Amerikanen gewaarborgd", stelde hij voor Fox News. Eerder zei Trump wel dat mensen die op de lijst van mogelijke terroristen of op no-fly-lijsten staan, niet aan wapens zouden moeten kunnen komen.

De Democratische kandidaat Hillary Clinton reageerde op Twitter met één woord: "Genoeg". Daaronder plaatste Clinton een lijst met de namen van alle slachtoffers van Orlando. 

Laatste aanpassing

De laatste aanpassing van de Amerikaanse wet voor de verkoop van wapens dateert uit 2007. Toen stemden zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigen in met het invoeren van mensen met een psychische stoornis en criminelen in een databasse van personen naar wie extra onderzoek moet worden gedaan als zij een wapen willen kopen.

In VS zijn meer dan 310 miljoen wapens in omloop, wat neerkomt op ongeveer één wapen per inwoner.

Lees meer over:
Tip de redactie