De dader van het bloedbad in Orlando is volgens de FBI niet aangestuurd door een buitenlandse terroristische organisatie zoals Islamitsche Staat.

Dat laat de FBI maandag weten in een verklaring aldus Reuters.

Hij was wel geradicaliseerd.

De Amerikaanse veiligheidsdienst CIA trok deze conclusie al eerder. IS eiste kort na moordpartij de aanslag op, maar hier is geen bewijs voor gevonden.

De FBI heeft ook de transcriptie vrijgegeven van het telefoongesprek dat Omar Mateen voerde met de telefonist toen hij 911 belde. De 29-jarige Amerikaan zegt daarin dat hij een islamitische soldaat is die verantwoordelijk is voor de schietpartij in nachtclub Pulse.

Enkele delen, zoals het trouw zweren aan de leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi, is weggelaten omdat de politie geen "gewelddadige propaganda" wil verspreiden.

Hij vertelde de politie dat hij een auto vol met explosieven buiten de homoclub had staan. Mateen dreigde ook de gijzelaars bomvesten aan te laten trekken en deze tot ontploffing te brengen als ze iets zouden proberen. Er zijn uiteindelijk geen explosieven aangetroffen.

Aanval

Mateen belde meerdere malen met politie tijdens de drie uur durende aanval en plaatste berichten op internet waarin hij trouw zwoer aan IS.  

Hij vertelde ook dat hij een bomvest aanhad zoals die in Frankrijk waren gebruikt verwijzend naar de aanslagen in novermber vorig jaar in Parijs. 

Toen de politie de club bestormde sloot Mateen zich op in het toilet met enkele gijzelaars. Hij werd uiteindelijk doodgeschoten door de politie.

Mateen schoot 12 juni in de nacht van zaterdag op zondag 49 bezoekers van de nachtclub dood. Bij de schietpartij raakten 53 mensen gewond.

Video: Dader schoot 49 bezoekers dood op 12 juni

Tientallen doden en gewonden in homoclub Orlando
Tientallen doden en gewonden in homoclub Orlando