Kroatisch parlement ontbindt zichzelf

Het Kroatische parlement heeft zichzelf maandag ontbonden. 

Nieuwe verkiezingen vinden waarschijnlijk plaats in het begin van september. 

De stemming komt nadat het parlement van Kroatië vorige week de rechtse regering afzette na een aangenomen motie van wantrouwen. Die motie was ingediend door de grootste partij van de regerende coalitie.

De parlementariërs stemden donderdag de partijloze premier Tihomir Oreskovic met overweldigende meerderheid weg. Bij een stemming waren 125 van de 151 volksvertegenwoordigers voor het aftreden van Oreskovic, die pas vijf maanden de leiding over de regering had.

De president had het parlement bijeengeroepen voor de stemming over de ontbinding. Dit om te voorkomen dat de grootste partij een nieuwe regering kon vormen een dag nadat het zijn eigen premier en kabinet had afgezet.

President Kolinda Grabar Kitarovi zei dat geen enkele politieke partij een regerende meerderheid kon opbrengen en drong aan op een stemming over ontbinding van het parlement.

Het aftreden van Oreskovic werd ingeleid door een crisis die was ontstaan door beschuldigingen van corruptie tegen een van zijn twee vicepremiers, Tomislav Karamarko. De grootste regeringspartij HDZ besloot de stekker uit het kabinet te trekken en kreeg steun van de oppositie.

Lees meer over:
Tip de redactie